Autor Wątek: Yamaha fjr1300 2013 rok sprzedam  (Przeczytany 464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mamut

Yamaha fjr1300 2013 rok sprzedam
« dnia: 2025-11-05 09:15 »
Maszyna doskonale znana wszystkim stałym forumowiczom tak więc krótko.
Przebieg 129700 km, wszystkie przeglądy i naprawy w ASO na oryginalnych częściach, rachunki do dyspozycji. Opony około 50% zużycia. W cenie: crash pady, uchwyt do nawigacji, deflektor na szybę, komfortowe kanapy, stelaż górny na kufer monokey, stelaże boczne na kufry monokey (absolutny biały kruk, obecnie nie do dostania), dodatkowe gniazdo 12V, akumulator z wyprowadzonym przewodem do ładowania. W standarcie podgrzewane manetki, regulowana elektrycznie szyba, ABS, dwie mapy zapłony, pełna regulacja zawieszenia przód i tył.
Przy około 105 km/h słychać już napęd (powyżej 109 dźwięk zanika), prawdopodobnie efekt lekkiego zużycia przekładni tylnej. Tłumik prawy ma rysy po uszkodzeniu i ucieczce sprawcy zdarzenia, lewy ma lekki wgniot. Motocykl nigdy nie leżał, ani nie miał żadnego poważnego wypadku. Urwania pokrywy kufra nie licze, pozostała po tym tylko wspomniana wgniotka na tłumiku
Ponieważ w obecnym świecie szczerość i uczciwość to rzecz na wymarciu, jeśli będzie chętny z forum lub z polecenia forumowicza możemy wynegocjować naprawdę dobrą cenę. Orientacyjny pułap cenowy 24000 PLN
Bardziej od pieniędzy interesuje mnie, aby trafiła w dobre ręce, do osoby, która zadba o nią co najmniej równie dobrze, jak ja.
Chętnych proszę o kontakt na priv, odpowiem najszybciej jak będe mógł.
Mamut

[ Nie masz uprawnień do ogldania załaczników ]    [ Nie masz uprawnień do ogldania załaczników ]    [ Nie masz uprawnień do ogldania załaczników ]  

Offline Student

Odp: Yamaha fjr1300 2013 rok sprzedam
« Odpowiedź #1 dnia: 2025-11-17 13:56 »
no proszę świat się kończy
Nie można być chujem i oczekiwać, że inni będą cię traktować z szacunkiem. To prawda stara jak świat, a do niektórych wciąż nie dociera… że na szacunek, tak samo jak na chleb, emeryturę i konto w banku, trzeba sobie zapracować.

Offline Mamut

« Odpowiedź #2 dnia: 2025-11-17 17:44 »
Do końca świata jeszcze daleko :icon_biggrin: (mam nadzieję)
To nalepszy motocykl, jaki w życiu miałem, uwierz mi, że nie jest to dla mnie łatwa decyzja.
Mamut

Offline Świszczący Bóbr

• Uzależniony
  • MoTo: Srebrna Dama, BMW C 650/ Historia: Honda CRF 250 Rally, Yamaha: FJR, Bulldog, Kymco Super 9,Ogar 205
« Odpowiedź #3 dnia: 2025-11-19 21:43 »
Będzie inna- chudsza w przebiegu?

Offline Mamut

« Odpowiedź #4 dnia: 2025-11-20 17:49 »
Jeszcze nie wiem, w grze są dwie opcje.
Mamut

Offline Mamut

« Odpowiedź #5 dnia: 2025-12-03 07:35 »
Mały update.
Wykonany przegląd z zakresu 130000 km. Nowe opony Pirelli Angel GT.
Cena 20000 PLN
Mamut

Offline rakumr

• Forumowicz
  • MoTo: FJR 1300AE r18
« Odpowiedź #6 dnia: 2025-12-03 20:02 »
Hej.
Swoje 3 poprzednie egzemplarze sprzedalem.
A nadal mi nieco brakuje maszyny.
Cena dobra wiec dopytam by nie przegladac postów i nie szukac
Co z kuframi ?
Czy finalnie udało sie Ci ustalic powód owego odgłosu z dyfra przy 105km/h ?

Offline Mamut

« Odpowiedź #7 dnia: 2025-12-03 21:48 »
Kufry zostawiam sobie (są zresztą nieco zmęczone życiem, ale lubię je za prostotę i wytrzymałość). Stelaże pod kufry Monokey- na rynku wybór jest (GIVI, Kappa etc)
Sprawdziliśmy, czy nie ma opiłków metalu w oleju przekładni. Nie ma, więc przyczyna leży albo w minimalnym przesunięciu punktu zazębienia przekładni (wałek atakujący w stosunku do koła talerzowego) lub w pittingu powierzchni zębów któregoś z kół. Raczej obstawiam wariant nr 1. Co ciekawe, olej regularnie wymieniany na każdym przeglądzie (oryginalny). Luz międzyzębny przekładni w normie. Jak będzie mi to naprawdę przeszkadzać to używana przekładnia około 2000 PLN (jeśli się chętny nie znajdzie). Póki co spokój.
W mojej poprzedniej FJR z roku 2003 miałem identyczne zjawisko właśnie przy około 105 km/h (przebieg około 100000 km). Przypadek?
Mamut

Offline bart

« Odpowiedź #8 dnia: Wczoraj o 15:44 »
Mały off, wariant nr 1 nie może się wydarzyć.

Słyszysz to zużycie, wyje?

The following users thanked this post: rakumr

Offline Mamut

« Odpowiedź #9 dnia: Wczoraj o 18:47 »
Tak jak w opisie, zaczyna być to słyszalne mniej więcej przy 102 a kończy się około 108 km/h. Max natężenie dzwięku przy 106. Tylko przy obciążeniu, przy odpuszczeniu gazu momentalnie zanika. Typowy dzwięk dla przekładni zębatych.
Wariant nr 1 jest jak najbardziej możliwy, jeśli luz na wałku atakującym jest regulowany przez tuleje rozprężną i podkładki dystansowe. Nie mówię tu akurat o przekładni FJR. Czasami ogólne zużycie przekładni połączone ze zmęczeniem materiału tulei (zaczyna się powoli zapadać) powoduje rozregulowanie luzu międzyzębnego. Przerobiłem to w dostawczakach z tylnym napędem.
Mamut